Aralık 25, 2013

1940 Modası - 1940's

1940'larda insanlar nasıl giyiniyordu ve biz bunu günümüze nasıl uyarlarızı inceleyeceğiz bugün.
We'll look at how to dress in 1940s fashion and how to combine with todays' trends.




1940'ları 2 bölümde incelemeye karar verdim; 2. Dünya Savaşı Öncesi ve Sonrası olarak. Çünkü modaya çok büyük etkileri olmuş 2. Dünya Savaşı'nın, büyük sayılacak değişimler yaşanmış 1940-45 ve 1945-50 arasında.
I decided to look at 1940's in two parts; in the 1940s wartime look and the post-war late-40s look, because The Second World War had great effects on fashion and many things changed between 1940-45's and 1945-50's. 

1945 Öncesi - Before 1945



1939'da başlayan 2. Dünya Savaşı sonucunda,  modanın merkezi haline gelen Paris'te ve dünya çapında tedirginlik ve ekonomik sıkıntılar başlamıştır. Modacılar camiasında iş başa düşmüş, en az kumaş ve malzemeyle giysiler dikilmiştir. Bu nedenledir ki eteklerin boyu kısalmıştır kumaştan tasarruf etmek için. Daha az düğme, pile ve fermuar kullanılmıştır bu dönemde ve kadınlar pantolon giymeye başlamışlar. 

As a consequence of The Second World War started in 1939, anxiety and economic difficulties occured in Paris that was the centre of fashion and around the world. Less fabric became the way to go. Less buttons, pleats and zippers were used. For the first time women began wearing pants.

Kadınlar da erkekler de 1930'lardan kalma kıyafetlerini yenileyip yenileyip giymişler. Erkekler ceketlerini iç dış yaptırmış, kadınlar eteklerinin boyunu kısaltmış ya da pantolon haline getirmiş. Kahverengi ve yeşil rengi çok kullanılır hale gelmiş, hakikaten de bu dönemde hiç neon renkler göremiyoruz çünkü kimyasal boyalar kullanılmıyormuş. 

Both men and women rewore and retailored outfits left over from the 1930s. To accommodate current trends, women would shorten the classic drop-waist of the 30's. Brown and green dyes were used. Bright neon colors were not seen in clothing because chemical dyes were not used.





Katherine Hepburn'e teşekkürü bir borç biliriz ki bize erkeksi pantolonların ve şortların içinde de şık ama rahat görünmenin mümkün olduğunu kanıtlamıştır kendileri. Hepburn tarzı pantolonları şimdi nasıl mı giyeriz? Fırfırlı bluzlerle ve uzun kolyelerle kombinleyerek tabi ki :)

We can thank Katherine Hepburn for her proving in masculine trousers and shirts, it was possible to look glamorous and be comfortable at the same time. The newest way to wear Hepburn-esque trousers? Combine with girly stuff, like ruffled blouses and big necklaces.


İpek çoraplar, dayanıksız ve pahalılarmış o zamanda :) Erkekler, eşlerine ve çocuklarına bunun bir israf olduğunu anlatıp, yünlü ya da pamuklu çorap giymelerini istemişler. Çorap alamayan kadınlar da bacaklarına çorap varmışcasına, dikiş izi gibi siyah kalemle çizgi çekerlermiş.. 

After both silk and nylon became scarce, women would paint their legs a slightly darker tone and use black liquid eyeliner to draw the usual seam up the back of the leg to give the appearance, from far away, of wearing stockings.

Vatkalı omuzlar, kalçaya ve bele oturan düz kesimli ceket ve montlar, asker üniforması havasındaki tayyörler, hastane ya da askeri yerlerde çalışan kadınların üniforma benzeri kıyafetleri, 1940'lı yılların vazgeçilmezleridir. Vatkayı şimdi tercih etmek zorunda değiliz tabi, aman deyim! :D

Men and women's clothing adhered to slim cuts throughout the body, shoulder pads became popular for both sexes as a way to add interest to the silhouette. We don't need to wear shoulder pats now, of course! :D

Bir sonraki yazımda 1945-1950 tarihlerinde insanlar neyi niye giymiş, onu inceleyeceğiz. Dior'u ve lüks için giyinmeyi göreceğiz.. Ayın 30undan önce yayınlamış olacağım, umarım beğendiniz :)

In next writing, we'll look at what and why people wore between 1945 and 1950. We'll meet Dior and wearing for luxury.. Most likely, i will be shared before 30th of December, i hope you enjoy! :))



Görseller alıntıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

1-2 kelime de olsa, fikrini paylaş benimle lütfen :)

LinkWithin

link